Bardzo często spotykam się z opiniami , że biały nalot w słoiku z miodem świadczy o zafałszowaniu go cukrem bądź syropem .
Nic bardziej mylnego , bowiem nie wszyscy kupujący miód zdają sobie sprawę , że miód tak skrystalizowany przed wlaniem do słoika ,
był bardzo gęsty, a przez to jest najbardziej wartościowy.
To jest tylko wizualna oznaka bardzo dobrego odparowania miodu przez pszczoły.
Gęsty dobrze odparowany miód , bez zafałszowań cukrem bądź syropem ma tę właściwość
że w słoiku podczas krystalizacji tworzą się smugi z uwięzionych bąbelków powietrza .
Po prostu małe pęcherzyki nie mają siły się wydostać i pokonać zwężenie , pozostają wewnątrz .
Smugi ciągną się pionowo ku górze . Kształt jest różny , najczęściej kończy się na wysokości gwintu .
Im szybciej miód skrystalizuje i jest gęstszy tym tych pasów może być więcej .
Miód słabo odparowany ,nie zatrzymuje swoim ciężarem powietrza w słoiku a przez to że jest rzadki , dość często dochodzi w nim do fermentacji .