https://www.youtube.com/watch?v=fQmKr3K_HiMPisał Pan, że używa ziół do podkarmiania/zakarmiania. Może Pan napisać, jakich ziół używa, w jakich proporcjach i jak często?
Piołun 2 duże garści lub bylica polna, 2
wrotycz 2 ,
jaskółcze ziele duża gałązka ,witki wierzby obdarte z liści 2 ,
kobylak 1 ,
pokrzywa 4,
krwawnik 2,
dziurawiec 2,
skrzyp 2 ,
kora dębu wielkość dwóch dłoni ,
gotuje wszystko razem w garnku zalane ok 8 litrami wody gotować trzeba ok 40 min aby uwolniła się krzemionka ze skrzypu
zostawiam na ok 3 godz pod przykryciem ,
później cedzę i daje na jedno wiadro syropu od 1 do 1,5 litra wywaru i 20 gr kwasku cytrynowego
do tego daje pół litra syropu z zielonych orzechów włoskich i pół litra syropu z młodych pędów świerka
- taki syrop robię do dokarmiania w okresie suszy bezpożytkowym i do zakarmiania zimowego .
Pytanie :
1.kiedy i na jak długo wkłada Pan to do uli?
2.czy z czasem zaczyna ubywać mieszanki?
3.czy jedna zakrętka na ul wystarczy?
Odp:
1,w zeszłym sezonie wczesną wiosną zaraz po zastosowaniu chemii włożyłem do uli , trzymałem do późnej jesieni do czasu użycia znowu chemii aby sprawdzić stan porażenia rodzin - wiadomo chemia daje rade .
2 , dosypywałem gdzieś co dwa miesiące po dwie łyżki na pokrywkę bo gdzieś to ubywa. dawałem jedną zakrętkę na dennice w innych ulach jedną na dennice i jedną pod powałkę , jeszcze w innych dokładałem te pojemniki między ramkowe po jednym i po dwa plus dwie zakrętki ,
różnicy żadnej nie zauważyłem ,po użyciu kontrolnym chemii tzn odymienie po 2 krople amitrazy 12,5 % na rodz osyp był następujący
jedna rodz 2 szt chyba dwie rodz po 1 szt reszta uli osyp 0 szt ,
dałem fluwalinat osyp we wszystkich rodzinach 0 szt , wczesna wiosną odymianie osyp jedna rodz szt 2 jedna rodz szt 1, reszta 0 szt ,
kilka krotnie wycinałem czerw trutowy w zeszłym i w tym sezonie i nie znalazłem ani jednej szt.
mogę dodać że nie widziałem by warroza uciekała z ula , dodam jeszcze że stosuje ramkę innowacyjną ,
do zakarmiania zimowego syrop cukrowy na wywarach ziołowych ,
w okresie bezpożytkowym również syrop z ziołami,
węzę robię odlewaną na komórkę 5,1 mm .
A jeszcze jedno , w tym roku pojemniki zostawię w ulach na zimowlę .