Miód , czyli co powinniśmy wiedzieć o nim
: 2018-02-05, 16:41
aby nie dać się oszwabić .
Aby kupić dobry miód a nie jakieś ładnie wyglądające barachło , warto wiedzieć kilka rzeczy :
Kwestia smaku :
Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki .
Po chwili uwalniają się naturalne aromaty .
W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia” ,
a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym) .
Wygląd :
Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem
np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek .
Poza tym, w wodzie czy herbacie (pamiętajmy o nie przekraczaniu temp. 42°C)
miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi .
Waga :
W słoiku 900 ml nie powinno być mniej miodu niż 1,1 kg miodu.
Krystalizacja :
Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy pszczeli miód prędzej czy później krystalizuje
– najwcześniej rzepakowy (niemal tuż po miodobraniu) ,
a najpóźniej akacjowy (nawet 12 mies. po miodobraniu) .
Krystalizacja nie zmienia jego cennych właściwości .
Pamiętajmy , że sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników obecnych w miodzie naturalnym . ,
Dlatego nie posiada właściwości leczniczych , smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu .
Powinien się charakteryzować bursztynową barwą i smakiem zbliżonym do oryginału .
Struktura odmiany stałej winna być drobnokrystaliczna .
Obecność zanieczyszczeń mechanicznych lub śladów szkodników jest niedopuszczalna.
Aby kupić dobry miód a nie jakieś ładnie wyglądające barachło , warto wiedzieć kilka rzeczy :
Kwestia smaku :
Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki .
Po chwili uwalniają się naturalne aromaty .
W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia” ,
a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym) .
Wygląd :
Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem
np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek .
Poza tym, w wodzie czy herbacie (pamiętajmy o nie przekraczaniu temp. 42°C)
miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi .
Waga :
W słoiku 900 ml nie powinno być mniej miodu niż 1,1 kg miodu.
Krystalizacja :
Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy pszczeli miód prędzej czy później krystalizuje
– najwcześniej rzepakowy (niemal tuż po miodobraniu) ,
a najpóźniej akacjowy (nawet 12 mies. po miodobraniu) .
Krystalizacja nie zmienia jego cennych właściwości .
Pamiętajmy , że sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników obecnych w miodzie naturalnym . ,
Dlatego nie posiada właściwości leczniczych , smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu .
Powinien się charakteryzować bursztynową barwą i smakiem zbliżonym do oryginału .
Struktura odmiany stałej winna być drobnokrystaliczna .
Obecność zanieczyszczeń mechanicznych lub śladów szkodników jest niedopuszczalna.