Miód , czyli co powinniśmy wiedzieć o nim

Miód , czyli co powinniśmy wiedzieć o nim

Postautor: viking200 » 2018-02-05, 17:41

aby nie dać się oszwabić .

:uklon2

Aby kupić dobry miód a nie jakieś ładnie wyglądające barachło , warto wiedzieć kilka rzeczy :

Kwestia smaku :

Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki .
Po chwili uwalniają się naturalne aromaty .
W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia” ,
a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym) .

Wygląd :

Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem
np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek .

Obrazek

Poza tym, w wodzie czy herbacie (pamiętajmy o nie przekraczaniu temp. 42°C)
miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi .

Waga :

W słoiku 900 ml nie powinno być mniej miodu niż 1,1 kg miodu.

Krystalizacja :

Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy pszczeli miód prędzej czy później krystalizuje
– najwcześniej rzepakowy (niemal tuż po miodobraniu) ,
a najpóźniej akacjowy (nawet 12 mies. po miodobraniu) .

Obrazek

Krystalizacja nie zmienia jego cennych właściwości .

Pamiętajmy , że sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników obecnych w miodzie naturalnym . ,

Dlatego nie posiada właściwości leczniczych , smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu .
Powinien się charakteryzować bursztynową barwą i smakiem zbliżonym do oryginału .
Struktura odmiany stałej winna być drobnokrystaliczna .
Obecność zanieczyszczeń mechanicznych lub śladów szkodników jest niedopuszczalna.
Awatar użytkownika
viking200
Administrator
 
Posty: 1003
Obrazki: 814
Rejestracja: 2012-08-13, 13:45
Lokalizacja: Karkonosze

Wróć do Miód

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron

x