Czym-że jest miód ?

Czym-że jest miód ?

Postautor: viking200 » 2018-02-21, 15:19

No tak , wielu z nas zaczynając swoją przygodę z pszczołami
czy zadało sobie pytanie co chce uzyskać , czego oczekuje hodując pszczoły ?

Na co liczymy .

Czy liczymy na walory zdrowotno-smakowe miodu dla siebie i dla rodziny ?
Czy może liczymy na dochodowy interes ze sprzedaży miodu ?

A czy wiemy jak przechowywać miód .
Jaki gatunek miodu jest najlepszy na nasze dolegliwości , schorzenia ?

Miód to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Pszczoły zbierają nektar z kwiatów,
który osadzają i przechowują w plastrach.
Tam słodka substancja ma czas, aby na tyle dojrzeć w smaku i kolorze,
by wreszcie trafić na nasze stoły.

Jak przechowywać miód?

Miód naturalny powinien być przechowywany w suchym miejscu i z dala od promieni słonecznych.
Jako produkt spożywczy zlewany jest do szklanych słoików z grubego szkła .
Jeśli miód pszczeli jest w szczelnym pojemniku i nie jest narażony na czynniki zewnętrzne,
takie jak kurz, światło czy wilgoć, nie musisz się martwić o datę ważności.
Naturalny miód nigdy nie będzie pleśnieć, a swoją moc antybakteryjną zachowuje przez wiele lat.
Podobno w egipskich grobowcach archeolodzy znajdowali zamknięty w dzbanach-amforach miód pszczeli,
który przetrwał w nienaruszonej postaci mimo upływu kilku tysięcy lat.

Od jak dawna ludzkość zna miód ?

Ta słodka substancja już od czasów starożytnych znana jest ludzkości jako produkt
zdrowotny i dodatek wzbogacający smak wielu napojów i potraw.
Miód był od najdawniejszych wieków postrzegany za „święty” napój,
znajdując szacunek i uznanie w ówczesnym społeczeństwie.
Kiedy prowadzono prace archeologiczne na terenie Egiptu,
odnaleziono około 3000 próbek doskonale zachowanego miodu z czasów powstawania pierwszych cywilizacji.
Ten złoty afrodyzjak był zamknięty w specjalnych garnkach tak szczelnie,
że nie stracił swoich antybakteryjnych właściwości.
W malarstwie sięgającym czasów antycznych , często artyści malowali pracowite pszczoły
robiące miód w tak ogromnych ilościach, aby człowiek mógł spokojnie z tego nadmiaru korzystać.
Później zaczęto przedstawiać postacie wykwalifikowanych pszczelarzy,
do których nie tylko w starożytności,
ale i w późniejszych czasach odnoszono się z szacunkiem
i traktowano jako ważnych ludzi wykonujących niezwykle pożyteczny zawód .

Zalety naturalnego miodu

Wszystkie kwiaty, z których pszczoły pozyskują nektar,
przekazują nam całe swoje wyjątkowo wartościowe i ekologiczne bogactwo.
Miód ma duże właściwości lecznicze.
Na szczególną uwagę zasługują tu witaminy z grupy B, węglowodany,
minerały, a także żelazo i wapń.
Jednym słowem jest to perfekcyjna substancja antyseptyczna, lecząca od oparzeń,
zgagi do lekkich przeziębień, czy dolegliwości żołądkowych.
Miody działają także uspokajająco,
są doskonałym specyfikiem na bezsenność i łagodzą stany nerwowe.
Awatar użytkownika
viking200
Administrator
 
Posty: 1056
Obrazki: 824
Rejestracja: 2012-08-13, 12:45
Lokalizacja: Karkonosze

Wróć do Miód

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości

cron

x