Biały nalot w słoiku z miodem

Odpowiedz

Kod potwierdzający
Wprowadź kod dokładnie tak, jak jest wyświetlony na obrazku. Wielkość znaków nie ma znaczenia.
Emotikony
:uklon2 :nono :luzik :radocha :cool :szok :hura :klaska :brawo :hahaha :ubaw :alfa :zalamka :krzyk :bezradny :kłótnia :bee :plaskacz :attack :aparat :bije :kaczka [icon_glowa w mur :do bani :nerwus :bukiet :smarkam :pala :kwoka :mam cie :kawka :kutas :wkurzony :modlitwa :cisza :czas na :zimno :pijemy :piwko :zapytaj :supplication :mniam :-P :oczko :k :brzydal :papa :spadaj :cygarko :!: :?: :idea: :arrow:
BBCode wyłączony
Emotikony włączone
Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Biały nalot w słoiku z miodem

Biały nalot w słoiku z miodem

Post autor: viking200 » 2018-09-29, 23:07

Bardzo często spotykam się z opiniami , że biały nalot w słoiku z miodem świadczy o zafałszowaniu go cukrem bądź syropem .
Nic bardziej mylnego , bowiem nie wszyscy kupujący miód zdają sobie sprawę , że miód tak skrystalizowany przed wlaniem do słoika ,
był bardzo gęsty, a przez to jest najbardziej wartościowy.

To jest tylko wizualna oznaka bardzo dobrego odparowania miodu przez pszczoły.
Gęsty dobrze odparowany miód , bez zafałszowań cukrem bądź syropem ma tę właściwość
że w słoiku podczas krystalizacji tworzą się smugi z uwięzionych bąbelków powietrza .
Po prostu małe pęcherzyki nie mają siły się wydostać i pokonać zwężenie , pozostają wewnątrz .
Smugi ciągną się pionowo ku górze . Kształt jest różny , najczęściej kończy się na wysokości gwintu .
Im szybciej miód skrystalizuje i jest gęstszy tym tych pasów może być więcej .

Miód słabo odparowany ,nie zatrzymuje swoim ciężarem powietrza w słoiku a przez to że jest rzadki , dość często dochodzi w nim do fermentacji .

Na górę

cron

x