Miód , czyli co powinniśmy wiedzieć o nim

Odpowiedz

Kod potwierdzający
Wprowadź kod dokładnie tak, jak jest wyświetlony na obrazku. Wielkość znaków nie ma znaczenia.
Emotikony
:linux :mydełko :ubaw2 :uklon2 :nono :luzik :radocha :cool :szok :hura :klaska :brawo :hahaha :ubaw :alfa :zalamka :krzyk :bezradny :kłótnia :bee :plaskacz :attack :aparat :bije :kaczka [icon_glowa w mur :do bani :nerwus :bukiet :smarkam :pala :kwoka :mam cie :kawka :kutas :wkurzony :modlitwa :cisza :czas na :zimno :pijemy :piwko :zapytaj :supplication :mniam :-P :oczko :k :brzydal :papa :spadaj :cygarko :!: :?: :idea: :arrow:
BBCode wyłączony
Emotikony włączone
Przegląd tematu
   

Rozwiń widok Przegląd tematu: Miód , czyli co powinniśmy wiedzieć o nim

Miód , czyli co powinniśmy wiedzieć o nim

Post autor: viking200 » 2018-02-05, 17:41

aby nie dać się oszwabić .

:uklon2

Aby kupić dobry miód a nie jakieś ładnie wyglądające barachło , warto wiedzieć kilka rzeczy :

Kwestia smaku :

Miód bez dodatków na początku jest bardzo słodki .
Po chwili uwalniają się naturalne aromaty .
W ustach powinno pojawić się wrażenie lekkiego „pieczenia” ,
a w gardle drapanie (najdokładniej wyczuwalne w miodzie gryczanym) .

Wygląd :

Miód jest dość gęsty i podczas zlewania jednostajnym strumieniem
np. z łyżeczki ścieka równomiernie i tworzy stożek .

Obrazek

Poza tym, w wodzie czy herbacie (pamiętajmy o nie przekraczaniu temp. 42°C)
miód rozpuszcza się nierównomiernie tworząc smugi .

Waga :

W słoiku 900 ml nie powinno być mniej miodu niż 1,1 kg miodu.

Krystalizacja :

Jest naturalnym zjawiskiem i prawdziwy pszczeli miód prędzej czy później krystalizuje
– najwcześniej rzepakowy (niemal tuż po miodobraniu) ,
a najpóźniej akacjowy (nawet 12 mies. po miodobraniu) .

Obrazek

Krystalizacja nie zmienia jego cennych właściwości .

Pamiętajmy , że sztuczny miód nie zawiera unikatowych składników obecnych w miodzie naturalnym . ,

Dlatego nie posiada właściwości leczniczych , smakowych i zapachowych charakterystycznych dla naturalnego miodu .
Powinien się charakteryzować bursztynową barwą i smakiem zbliżonym do oryginału .
Struktura odmiany stałej winna być drobnokrystaliczna .
Obecność zanieczyszczeń mechanicznych lub śladów szkodników jest niedopuszczalna.

Na górę

cron

x